Tips voor leerkrachten
Wij hebben een aantal algemene tips verzameld die u kunt gebruiken om uw leerlingen veilig en verantwoord van het internet gebruik te kunnen laten maken. Als zij dit namelijk doen, wordt online pesten al een stuk moeilijker.
 
- Zorg dat u altijd kunt zien wat de kinderen op de computer aan het doen zijn.
Draai de monitoren van de computers zo dat u ze kan zien, loop ook regelmatig even naar de kinderen toe en vraag wat ze doen. Zet geen computers met toegang tot het internet op de gang.
- Maak een internet protocol met afspraken over internet gebruik op school.
Hang bij alle computers een internet protocol op, zet hier duidelijke afspraken en regels op en bespreek deze ook met de kinderen. Zorg dat u het waarom van alle regels benadrukt. Kinderen zijn dan meer geneigd om ze te volgen. Praat hiernaast ook met de kinderen over het internet, toon interesse in wat ze doen.
- Praat met uw kinderen over het internet, leg nadruk op de goede kanten.
Kinderen vinden internet een fascinerende wereld en tegenwoordig weten kinderen vaak op jonge leeftijd er al heel wat van af. Ze kunnen er heerlijk over vertellen. Op internet hebben kinderen goede en slechte ervaringen, benadruk de goede, maar praat ook over de slechte kanten. U kunt de kinderen dan leren om hiermee om te gaan.
- Zorg dat u zelf veel van het internet afweet, ga zelf ook eens surfen, of op   MSN.
Lesgeven over iets wat u zelf niet kent is moeilijk. Ga daarom zelf ook eens surfen, speel een spelletje, bezoek een chatroom, of neem MSN. Kinderen leren u graag hoe dit werkt.
- Beveiliging is ook niet alles.
Kinderen en dan zeker oudere kinderen, weten vaak wel hoe ze door een filter kunnen komen. Daarom is het beter om kinderen uit te leggen waarom ze bepaalde sites beter niet kunnen bezoeken. Dit draagt bij aan wederzijds respect en is vaak succesvoller als verbieden (dat vaak een tegengestelde werking heeft).
- Kinderen komen toch wel op foute sites terecht, praat hierover.
Kinderen onder de 12 zijn vaak nog niet op zoek naar porno en geweld. Als ze toch op zo'n site terecht komen kunnen ze hier flink van schrikken. Zorg ervoor dat ze ook dan naar u toe komen en praat met ze over wat ze gezien hebben.
- Laat kinderen zelf eens les geven over hun gedrag op internet.
Kinderen kunnen prima zelf vertellen wat ze doen op internet. Verhalen kunnen ze delen met elkaar en ervaringen vergelijken. Hiervan kunnen kinderen veel leren en misschien steekt u er zelf ook wat van op
- Er zijn diverse methodes over veilig internet beschikbaar.
Sites als diplomaveiliginternet.nl en surfopsafe.nl bieden methodes aan. Zo kan een leerkracht die niet zoveel verstand heeft van internet toch zijn kinderen beslagen ten ijs sturen.